Lotto

Lotto är ett turspel som har funnits i Sverige ända sedan 1980. Då hette det statliga spelbolaget Tipstjänst. Sedan bolaget ombildats 1997 och fått namnet Svenska Spel, ingår Lotto numera i bolagets spelutbud. Lotto på Svenska Spel handlar om att pricka in sju nummer av totalt 35. Utöver de sju vinstnumren dras det även fyra tilläggsnummer. Om du till exempel har sex av vinstnumren och ett tilläggsnummer så hamnar du i vinstgrupp 6 + 1 rätt. Lyckas du ha alla sju nummer är du garanterad en vinst på minst en miljon. Du kan välja om du vill spela på Lotto 1 eller på både Lotto 1 och Lotto 2. Väljer du ett spelpaket ingår båda alternativen. Lottodragning äger rum två gånger i veckan, på onsdagar och lördagar och de sänds i TV4.

Komplettera Lotto med Joker

Utöver Lotto finns det även Joker som är ett tilläggspel. Dragningen för Joker äger rum i samband med Lottodragningen. Joker har en fast vinstplan och du väljer om du vill spela för 10, 20 eller 30 kronor. För att vinna på Joker krävs det att du har minst två rätt längst fram eller längst bak i ditt Jokernummer. Detta upplägg innebär alltså att du har chans till flera vinster i Joker, en i början och en i slutet av ditt nummer. Spelare som spelar Vikinglotto har också möjlighet att delta i Joker. Att delta i Joker är frivilligt men deltar du i både Lotto och Joker har du möjlighet att vinna Drömvinsten.

Drömvinsten

Om du väljer att delta i både Lotto och Jokern har du chans att vinna Drömvinsten. Drömvinsten är en saftig summa på minst 75 miljoner kronor. Prispotten stiger vid varje spelomgång fram till att den faller ut. Denna attraktiva prispott blir din om du lyckas pricka in sju rätt på Lotto och minst två rätt på Joker. Drömvinsten gäller oavsett om du väljer att spela Lotto 1 eller Lotto 2 samt vid båda dragningarna på onsdagar och lördagar.

Så spelar du Lotto – regler och satsningar

Det är väldigt enkelt att spela på Lotto via oss. Är du medlem och inloggad hos Liverattning.se är det bara att fylla i ditt system – du kommer därefter att slussas till Svenska Spel där du kan betala för exakt det system du skapat hos oss. Insatsen kostar 3 kronor per rad och väljer du att spela via ombud får insatsen inte understiga två rader. Dessutom tillkommer en avgift på 3 kronor per kupong om du lämnar in din kupong på ett spelombud på en lördag.

Lotto handlar om att välja 7 nummer av 35 som förhoppningsvis dras vid Lottodragningen. Om du till exempel har sex av vinstnumren och ett tilläggsnummer så hamnar du i vinstgrupp 6 + 1 rätt. Lyckas du ha alla sju nummer är du garanterad en vinst på minst en miljon. Dragningen sker två gånger i veckan (onsdagar och lördagar) på TV4.

Du kan också gå in direkt på Svenska Spel och klicka på "Lotto" i översta menyn. Sedan klickar du på "Spela". Fyll därefter i dina sju nummer på spelplanen eller välj "HuxFlux" om du hellre vill att datorn slumpmässigt ska fylla i dina nummer åt dig.

Du kan spela på flera rader om du vill och väljer i så fall att lägga till rader. När du har prickat i dina nummer är det dags att välja om du vill delta i Lotto 1 eller både Lotto 1 och Lotto 2. Dessutom måste du välja dragning. Lottodragningen sker två gånger i veckan - på onsdagar och lördagar. För att öka dina vinstchanser kan du välja att delta i Joker. För endast 10 kronor extra har du chans att vinna Drömvinsten som alltid är minst 75 miljoner kronor. Det är helt klart värt det om du frågar oss!

När du är klar med dina tillval återstår det bara att betala.

Eftersom Lotto ibland kan kännas en aning långsamt erbjuder Svenska Spel Lotto 40 och Lotto 100 för dig som är ute efter lite snabbare spelaction. Det är två spelpaket som består av ett flertal rader på de olika Lottospelen. Lotto 40 består av fem rader på Lotto 1 och 2 men även en rad på Joker. Lotto 100 innehåller hela 15 rader på Lotto 1 och 2 och en rad på Joker. De två spelpaketen kostar 40 respektive 100 kronor.

Skulle du ångra ditt spel kan du annullera det via "Mina Spel" på Svenska Spels hemsida. Efter spelstopp har du 5 minuter på dig att annullera ditt spel. Observera att om du har lagt ditt spel hos ett ombud krävs det att du annullerar ditt spel hos samma ombud och dessutom behöver du uppvisa spelkvitto.

Systemspel

Är du sugen på att öka dina vinstchanser kan du välja att spela systemspel på Lotto. Det innebär att du väljer att spela med fler än sju nummer som i sin tur skapar ett system av enkelrader. Du kan som mest spela på 792 rader. Via Liverattning.se spelar du systemspel på Lotto med några enkla klick. Bli medlem och logga in. Välj "Systemsskaparen" och Lotto 1/Lotto 2, välj Joker om du önskar och sedan kommer du att bli direktkopplad till Svenska Spel där du lägger ditt spel. Systemspel är på Lotto är ett roligt alternativ men du måste givetvis vara beredd att lägga några extra slantar för att öka vinstchanserna med så kallade kombinationsvinster.

Observera att det för närvarande inte går att skapa Lottosystem hos Liverättning.

Lotto och Liverättning

Har jag lyckats pricka för de nummer som dras? Ja, det är frågan Lottospelare ställer sig vid dragning. Att bänka sig vid Tv:n inför Lottodragningarna på onsdagar och lördagar är det optimala sättet att ta reda på om du vunnit eller inte.

Du kan förstås också se resultat hos Svenska spel. För att förhöja spelupplevelsen och spänningen med Lotto har Svenska Spel skapat en rättningsfunktion som innebär att du kan se nummer efter nummer rulla fram med live-känsla. Du aktiverar denna rättningsfunktion via e-post som skickas till dig första gången du spelar Lotto.

Du kan även rätta din spelkupong med hjälp av SVT:s Text TV som uppdaterar resultaten av Lottodragningarna varje vecka.

Vinst och utdelning

Det finns inget fast utbetalningsschema när man spelar på Lotto utan vinstsumman är helt enkelt den aktuella jackpotten vid en specifik dragning. Detsamma gäller alltså för både lägsta och högsta vinst. För att högsta vinsten ska delas ut krävs det som sagt att någon har alla sju rätt. Finns det ingen vinnare delas den inte ut till en spelare med färre rätt utan vinsten flyttas över till nästkommande dragning. Den generella vinstchansen på Lotto är för tillfället 1: 55 och för Drömvinsten är oddsen 1: 337 915 578. Även Lotto är ett jackpottspel med många höga vinster är nettoutdelningen (inklusive Drömvinsten) endast 45 %. På Lotto fördelas vinsten så här:

7 rätt 34 % 6+1 rätt 12 % 6 rätt 7 % 5 rätt 12 % 4 rätt 35 %

Svenska Spels Lotto delar ut miljonvinster till svenska spelare varje vecka och i början av året (2018) blev en förvånad småbarnspappa från Uddevalla belönad med över 14 miljoner kronor! Den hittills största utdelade vinsten på hiskliga 214,6 miljoner kronor kom dock i mars 2010.

Resultat

För att hålla koll på resultatet av en dragning är det spännande att titta på när bollarna dras i TV4 varje onsdag och lördag presenterar Liverattning.se resultaten på mycket användarvänligt och smidigt sätt. Mobilversionen för både resultat och liverättning är mycket smidig för dig som befinner på språng. Naturligtvis kan du i vanlig ordning ta del av resultatet på Svenskaspel.se och SVT:s Text-TV.

Speldagar

Du kan fylla i din kupong när som helst men Lottodragningar sker endast två gånger i veckan. För länge sedan, när Lotto introducerades för svenska spelare, var det endast en dragning i veckan som gällde (lördagar). Idag är det spelstopp för Lotto på onsdagar kl. 17:15 och lördagar kl. 18:15. Lottodragningarna sänds direkt i TV4 varje onsdag kl. 18:25 och lördag kl. 19:55.

Spelförslag och strategier

Eftersom Lotto är ett turspel till 100 procent finns det egentligen inget analytiskt eller strategiskt du kan göra för att vinna långsiktigt. Du måste helt enkelt ha turen på din sida.

Många väljer personliga turnummer och hoppas på bästa vinstchanser. Är man en regelbunden Lottospelare kanske man får slut på så kallade turnummer och då kan man istället låta datorn välja nummer slumpmässigt. Som tidigare nämnt heter denna funktion HuxFlux och fyller automatisk och slumpmässigt i din spelkupong.

Lotto – spela online eller hos spelombud

Vi har en stark tradition av Lotto i Sverige. Förr i tiden var halva nöjet med att spela på Lotto att bege sig ner till den lokala spelbutiken, fylla i sina nummer noggrant för att sedan lämna in sin spelkupong till biträdet bakom kassan. Sedan var det bara att hålla tummarna! Idag finns självklart spelombuden kvar men allt fler spelar nog Lotto på nätet i högre utsträckning. Det är snabbt, enkelt och tryggt. Du kan pricka i dina nummer på din mobiltelefon oavsett var du befinner dig. Dessutom kan du rätta din kupong och ta del av resultaten via "Mina sidor" på deras hemsida.

Om du väljer att spela på spelombud krävs det att du spelar minst två spelfält, till skillnad mot om du spelar på nätet då inga sådana krav finns. Observera att det kostar 3 kronor för själva spelkvittot om du spelar på ett ombud en lördag. Spelar du via Liverattning.se och via hemsidan Svenskasspel.se tillkommer det aldrig en avgift för spelkvittot.

Spela Lotto online hos Svenska Spel

Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se

{{ data.time }} {{ data.user }} ({{ data.user_id }}) - Banned - Deleted

{{ status }}

td