Oddset

Kom igång med Oddset lången idag!

Oddset Lången har länge funnits med i Svenska Spels produktutbud och är än idag en av de allra mest spelade. Den största anledningen till detta är att du själv som spelare kan välja ut vilka matcher du vill spela och satsa på. Utbudet av sporter att betta på listas på Svenska Spels hemsida eller i en talong hos ditt lokala spelombud. Du kan räkna med att du hittar sportspel på allt ifrån fotboll, ishockey och Formel 1 till tennis, golf och basket.

För att bli en vinnare på Oddset krävs inte minst att du passionerat älskar sport. Dessutom måste du förstå och kunna räkna på de odds som sätts för att kunna dra slutsatsen om det verkligen finns ett värde i ett givet spel. Det är knappast lätt att slå spelet på sikt eftersom utbetalningen till spelaren är förhållandevis låg jämfört med utländska nätbolags oddserbjudanden. Dessutom är oddsen semifasta vilket kan ha sina nackdelar.

Spela Oddset Lången hos Svenska Spel

Så spelar du – regler och satsningar

I Oddset Lången spelar du på odds som är semifasta. För att jämföra detta med fasta respektive rörliga odds, innebär detta hybriden mellan dessa två; till en början är oddsen är fasta, men kan därefter ändras innan matcherna stängs för spel. Om vi exempelvis antar att vi skall spela oddset på matchen mellan Manchester United och Arsenal. Oddset blir officiellt på tisdagen och sätts till 1.85 (1 - hemmaseger), 3.25 (X – oavgjort) och 2.55 (2 – bortaseger). Spelstopp är satt till lördagen klockan 15.59. När vi närmar oss matchstarten under lördagsförmiddagen har dock oddset på hemmaseger sjunkit från 1.85 till 1.70, medan krysset och bortaseger stigit till 3.35 respektive 2.75. Vad detta beror har med flera saker att göra. Exempelvis kan Arsenal ha rapporterat om skadeproblem för viktiga spelare, eller så har Manchester United blivit förstärkt. En annan aspekt är att Svenska Spel valt att balansera sitt odds på grund av att det spelats extra mycket på hemmalaget. Av en ren riskanledning sänker de således oddset på Manchester United.

För din del betyder sänkningen ingenting för ditt slutgiltiga odds om du godtagit oddset på Manchester United under tisdagen till 1.85. Däremot hade du fått ett bättre odds på krysset och bortalaget om du hade väntat till lördagsförmiddagen.

I Oddset Lången är minst insats satt till 10 kr och högsta insats är 500 kronor per kupong. Numera kan du spela multiplar (multipelspel) av 10 matcher som flest (tiling), där slutoddset är produkten av samtliga matchers odds multiplicerade med varandra. Det lägsta antal matcher är en singel (singelspel). Ett singelspel gäller endast för vissa utvalda matcher som markeras med ett "S" i matchlistan.

Så här skulle ett exempel för en så kallad trippel se ut (tre matcher totalt):

Match 1. Juventus – Milan 1.95 – 3.20 – 2.40 Match 2. Färjestads BK – HV 71 2.00 – 4.50 – 2.55 Match 3. Malmö FF – IFK Göteborg 1.85 – 3.10 – 2.35

Du väljer att spela följande kombinationer för dessa tre matcher:

En etta (hemmaseger) på Juventus till 1.95 Ett kryss (oavgjort) på Färjestad mot HV 71 till 4.50 En tvåa på IFK Göteborg (bortaseger) till 2.35 Ditt slutodds för denna trippel beräknas därmed till: 1.95 x 4.50 x 2.35 = 20,62.

Detta odds multipliceras sedan med insatsen, vilket innebär att du till exempel får en utbetalning på 2062 kronor om du satsar 100 kronor (20,62 x 100 = 2062 kronor).

Utöver vanliga matchodds (1X2) erbjuds spelformerna handicap, över/under och Head-to-Head.

Handicap odds

Handikappspel på Oddset Lången – handicap odds på engelska - innebär att du får en bättre hävstång på ett favoritlag genom att motståndarlaget ges ett "handikapp" på ett visst antal mål. Handikappet sätts av Svenska Spel enligt följande exempel:

Ponera att Barcelona möter Málaga på hemmaplan i La Liga. På förhand är Barcelona storfavorit i matchen till ett lägre odds. Svenska Spel ger därför Málaga ett försprång på 2.5 mål innan matchen startar. Om du tror att bortalaget Málaga klarar av inte förlora med mer än 2 mål spelar du därför på kombinationen + 2.5 mål Málaga. För samma match kan Svenska Spel också ha lagt ett det omvända scenariot som handikappspel. I så fall spelar du på att Barcelona tar in försprånget på 2.5 mål och därmed vinner med en differens på 3 mål – i detta fall kommer spelmarknaden heta Barcelona -2.5 mål.

Över/Under

Ett spel på över/under innebär att du tippar på om en match slutar över eller under ett givet antal mål som Svenska Spel sätter ut på oddslistan. Om du till exempel spelar på "Över" 2.5 mål i matchen mellan Elfsborg – AIK till oddset 1.95 betyder det att matchen måste sluta (minst) med 2-1, 1-2, 3-0 eller 0-3. Om alternativet hade varit "Under" 2.5 mål, hade det inneburit att slutresultatet måste stanna under dessa slutresultat.

Head-to-Head

Spelmarknaden Head-to-Head är vanligast i sporter som ishockey, basket och motor (inte minst Formel 1). Här gäller att det att du till exempel gissar vilka av de två av Svenska Spel utvalda spelarna som gör flest mål. I motorsport gäller det analogt vem av de två utvalda förarna som kommer i mål först.

Regler för utgående matcher

Misstankar om matchfusk eller annat brott som kan påverka utgången i en given match, kan leda till att Svenska Spel bestämmer att matchen utgår från deras programblad. Om en match utgår på grund av externa faktorer som dödsfall, väder eller annat, kan samma beslut tas. För båda dessa fall kommer du som spelare att tillgodoräkna dig oddset 1.00 för spelobjektet i fråga.

Systemspel

Det går att använda sig av tre former av systemspel på Oddset Lången. Dessa gäller om du spelar på minst tre och maximalt sex matcher. Systemspelen anges på spelkupongen du fyller i digitalt på nätet eller hos ditt lokala spelombud. Systemspel kostar i vanlig ordning mer av bettingkapital med ökar av uppenbara skäl vinstchansen.

Dubbelsystem

Ett så kallat dubbelsystem går att göra om du spelar på minst tre matcher och maximalt sex matcher. Det innebär att du givet tre matcher kommer ha totalt tre dubbelkombinationer. Om du satsar 10 kr på ett dubbelsystem bestående av tre matcher kommer detta kosta 10 kronor per dubbel vilket totalt kostar 10 kronor x 3 = 30 kronor.

Trippelsystem

Ett trippelsystem spelar du när du har minst fyra utvalda och maximalt sex utvalda matcher. Ett trippelsystem på exakt fyra matcher innebär fyra trippelkombinationer totalt, medan fem och sex matcher betyder 10 respektive 20 tripplar. Insats- och kostnadsmässigt betyder detta att en grundinsats på 20 kronor för ett trippelsystem på fem matcher totalt skulle kosta 20 kronor x 10 = 200 kronor.

Fyrlingsystem

När du spelar ett fyrlingsystem gäller minst fem och maximalt sex matcher. Ett fyrlingsystem bestående av fem eller sex matcher kostar 5 (fem fyrlingar) x insatsen respektive 15 (15 fyrlingar) x insatsen.

Oddset Lången – resultat och liverättning

Om du vill hålla dig uppdaterad med resultaten på Oddset Lången kan alltid välja några av världens främsta sajter och appar för liveresultat. Dessutom tillhandahåller Svenska Spel resultat – många gånger live – för respektive match du spelat på. På hemsidan kan du rätta din kupong genom att navigera till "Mina sidor".

Färdiga Långenresultat presenteras också på SVT:s Text-TV-sidor 554 – 556.

På Liverattning.se tillhandahåller vi för närvarande inte liverättning och liveresultat för Oddset Lången.

Se resultat och liveresultat för Lången hos Svenska Spel

Vinst och utdelning

I Oddset Lången går 70% av vinstutdelningen tillbaka till spelaren. För en spelprodukt inom Svenska Spels utbud är detta något högre, men sett till konkurrensen av utländska spelbolag (icke-staliga) är dessa odds långt ifrån generösa.

Speldagar

Oddset Lången erbjuder spelobjekt för samtliga veckodagar. Samtliga speltillfällen och spelstopp anges i Svenska Spels programblad som du hittar på hemsidan eller hos ditt lokala spelombud. Spelperioden som gäller är tiden från det att din satsning registrerats i Svenska Spels Centraldator tills det att den sista matchen på din spelkupong har avgjorts.

Spelförslag och strategi

Det som attraherar flest spelare till Oddset Lången är möjligheterna att skräddarsy sina spelkuponger, ofta genom att kombinera flera matcher och oddsmarknader i multipelspel. Samtidigt måste man förstå att oddsen inte är lätta slå – vare sig på kort eller lång sikt, om du är själv är skicklig eller om du läser speltips från erkända bettingexperter - om man verkligen inte spelar med en fördel i form av ett positivt förväntat värde (expected value). Utbetalningen på 70 procent till spelarnas kan sättas i jämförelse mot de över 90 procent som går tillbaka om du spelar odds hos utländska spelbolag. Vi kan bara hoppas att Svenska Spel kommer att närma sig den utländska konkurrensen så att oddsen närmar sig rimligare förutsättningar för spelaren.

Naturligtvis har du en stor fördel i grunden om du känner till din sport och dina ligors lag samt om du hänger med i form-, skadeutvecklingen inför varje match- och speltillfälle. Det viktigaste är dock att du satsar på att skaffa dig en dig oddsfördel i långa loppet, annars kommer marginalen sakta sluka upp ditt satsade kapital.

Oddset Lången online eller hos spelombud?

Det går att tvista om vilket alternativ som är "bäst" - att spela Oddset Lången över nätet eller via ditt lokala spelombud. Medan inlämningar av spelkuponger online ökat markant, lever charmen att närma sig oddsspel socialt via den landbaserade spelbutiken kvar i allra högsta grad.

Vi tror knappast att spelombuden kommer att försvinna, även om internet och spel via mobilen ser ut att få ett ännu starkare fäste med tiden. Ser vi bara på starka spelländer som England och Tyskland lever de fysiska spelbutikerna i allra högsta grad kvar.

Vi låter tiden utvisa hur det spellandskapet kommer se ut i Sverige. Och vi rekommenderar dig att spela precis varifrån - hos ombud liksom på nätet - du än känner för att spela.

Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se

{{ data.time }} {{ data.user }} ({{ data.user_id }}) - Banned - Deleted

{{ status }}

td